Domů » Blog » INCREDIBLE INDIA

INCREDIBLE INDIA

Indie je nejrozmanitější zemí na světě. Rozlouhou je až na sedmém místě, počtem obyvatel je hned za Čínou. Dnes žije v Indii přes 1,2 miliardy lidí. Asi největší kulturní šok člověk zažije při prvním setkání s touto miliardou lidí. Jsou všude, usměvaví, s velkými černými kukadly, s červenými zuby od tabáku či betelu, někdy smrdící živočišným pachem, na který jsme my, Evropané, již zcela odvykli.

dívky v Jaipuru

Dívky v Jaipuru

Začátek cesty nás zavedl do hlavního města New Delhi, 16,5 miliónové velkoměsta.  Objevujeme nové chutě v typických jídlech přímo na ulici, zkoušíme jíst z listů jen rukama, zvykáme si na charakteristické vůně, které nás provází všude, procházíme trhy s nabídkou všeho, co nás napadne, mnohdy nevábných vůní, putujeme za krásami Delhi. Galerie obrázků DELHI ZDE.

LOTOS temple New Delhi

Západ slunce nad Lotosovým chrámem.

děti v Delhi

DŽAMI MASDŽÍD - děti ve svátečním, jsou všude a moc rádi se fotí

Velká mešita neboli Džáma Masdžíd z mughalské doby je vůbec největší mešitou v Indii.

Hare Krišna

Chrám Hare Krišna, dovnitř nás přilákal krásny zpěv a tak usedáme a necháme se unášet tím zvukem a pohodou, příjemné místo na krátký odpočinek v horkém dni. Galerie DELHI ZDE.

TAJ MAHAL

Tádž Mahal - jeden ze 7-mi divů světa, majestátní hrobka pro ženu jménem Mumtáz Mahal, kterou nechal postavit mughalský císař Šáhdžahán v roce 1631. Až 20 000 dělníků ji stavělo přes 20 let. Vznešená zahradní hrobka má být předobrazem islámské rajské zahrady. Ve své době stála 41 mil. rupií a na výzdobu bylo použito 500 kg zlata. I já si zde připadám tak nějak božsky. Více fotografií z AGRY najdete v GALERII AGRA.

Tadž Mahal

Pohled na Tádž Mahal z červené pevnosti přes řeku

hava mahral

Procházíme Palácem větrů - Hawa Mahal. Nachází se v samém srdci města Jaipur, tento krásný pětipodlažní palác byl postaven v roce 1799 Maharaja Sawai Pratap Singh, který patřil k Kachhwaha dynastie Rajput. Hawa Mahal byl navržený jako úl, hrad s malými okny, má výšku 50 stop od své základny. Hlavní vrchol Hawa Mahal je ve tvaru pyramidy a má 953 oken nebo "Jharokhas", které jsou zdobeny složitými vzory.  Hlavním záměrem na výstavbu Mahal bylo umožnit královským ženám pohled na každodenní život v městě přes okna, protože se nikdy nesměly objevil na veřejnosti. Pěkná klec. Děkuji, tady bydlet nechci. Galerie JAIPUR ZDE.

jah mahal

Cestou do červené pevnosti v Jaipuru míjíme tento vodní palác - Jal Mahal na jezeře Man ságar. V polovině 18. století jej postavil Mádho Singh 1.

RED FORT

Red Fort - červená pevnost v Ambéru. Postavena v roce 1592, má 4 velká nádvoří, kolem pevnosti jsou asi 37 km dlouhé hradby. V této pevnosti pobýval panovník Raja Man ​​Singh během svého vládnutí, v pevnosti pobývalo i rozsáhlé vojsko o více než 40 tis mužích.

Jantar Mantar

Jantar Mantar v Jaipuru slouží pro astronomická pozorování. Jantar Mantar byl postaven na počátku 18. století. Zahrnuje sadu asi 20 hlavních nástrojů - staveb. Jsou to monumentální stavby známých nástrojů, které v mnoha případech mají specifické vlastnosti. Určeny jsou pro pozorování astronomických těles pouhým okem. Ty menší stavby slouží na přímé pozorování jednotlivých souhvězdí, jen škoda, že je hvězdárna v noci uzavřena.

HAMPI

HAMPI - město ležící na jižním břehu řeky Tungabhadry. Přes 200 let bylo sídlem tří generací hinduistických panovníků. Bylo postaveno kolem roku 1500. Vittal temple - nejokázalejší ze všech náboženských památek, ztělesňuje vrchol vidžajanagarského umění a architektury. Ráno přijíždíme nočním sleeper busem z GOI  a přivítal nás čilý ruch u řeky, ranní modlitby, obětování bohům, koupání slonů. Galerie HAMPI ZDE.

HAMPI

Nedělní motlitby u řeky.

VIRUPAKSHA TEMPLE

VIRUPAKSHA TEMPLE - zasvěcen bohyni Pampě a jejímu druhovi Šivovi. Vévodí mu 50 metrů vysoká gópura a je hlavní motlitebnou v Hampi.

Bombaj

Bombaj nás vítá velkoulepou šou, všechny ženy slaví 8. března MDŽ, což nás docela překvapilo. Do ulic vyšlo snad celé 20 milionové velkoměsto, a tak je i brána Gate to India obležena nekonečným davem slavících žen a matek. Tak jsme se připojily a slavíme také. Galerie BOMBAJ ZDE.

bombaj

Dnešní moderní doba pronikla i sem. Každý Ind hrdě nese v ruce mobil, v uších sluchátka, čím větší tablet tím větší obdiv okolí. Indky vesele posílají SMS i MMS a pro operátory je to ráj na zemi, 1,2 miliardy uživatelů.

bombaj

Průvodčí v busu v Bombaji.

anjuna

ANJUNA BEACH ve státě Goa je hned po ránu doménou posvátných krav, s přibývajícím slunečním svitem a horkem odchází do ústraní a přenechají pláž turistům. Občas se pohrabou ve vašich taškách, co když tam máte kousek melounu či jiný pamlsek? Galerie ANJUNA ZDE.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
32212166
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
#13 trestidlo
Ahoj Nado, koukam, ze jsi si udelala zase jeden pekny vylet. Dekuji, ze jsi se o tu krasu (perfektne nafocenou) podelila s nami;)
Reaguj na komentář
#11 Yetti
Ahoj Naďo, jen prostě zírám. Proklikal jsem se tím celým, indickým, souborem. Úžasné. Asi to musí vidět člověk na vlastní oči, aby to mohl pochopit. Tvůj objektiv mi rozšířil duševní obzor, mě by tam nikdo nedostal ani heverem. Jsem rád, že jsi v pořádku zase doma. Yetti
Reaguj na komentář
#12 Naděžda Murmaková
Yetti, moc mne těší, že jsem mohla zprostředkovat téměř naživo své zážitky a dojmy z Indie. Díky, Naďa
Reaguj na komentář
#9 Michal
Tak ty dívky na titulní fotce z Jaipuru jsou opravdu INCREDIBLE! Moc hezké opět, tleskám!
Reaguj na komentář
#10 Naděžda Murmaková
Děkuji Michale. V galerii JAIPUR je krásných dívek více. Naďa
Reaguj na komentář
#7 losy
Nado to jsou zase skvosty, perfektni trip a obrazky po anglicku breathtaking! Muj favorit je pruvodci v busu : )))
Reaguj na komentář
#8 Naděžda Murmaková
Ivi, moc děkuji za komentář. S odstupem času si uvědomuji, že nejzajímavější v celé Indii byli lidé. Většinou milí a hodní, pár jich bylo docela otravných a několik málo i nebezpečných, ve svý snaze získat kšeft neváhali použít lži a podvody jakéhokoli kalibru. My se po pár negativních zkušenostech poučily a jednaly jsme s nima také ostře.
Reaguj na komentář
#3 lendusek
NADO, PŘEKRÁSNÉ, BOMBASTICKÉ, LENKA DUŠKOVÁ
Reaguj na komentář
#4 Naděžda Murmaková
Ahoj Lenko, děkuji moc!
Reaguj na komentář
#2 Magda Oczeáková
Moc krásná podívaná a zajímavé počteníčko. Děkuji :-):-):-)
Reaguj na komentář
#5 Naděžda Murmaková
Díky moc!
Reaguj na komentář
#1 Jana
Nadi, moc krásné!
Reaguj na komentář
#6 Naděžda Murmaková
Jani, od tebe je to moc milé, díky!
Reaguj na komentář

Galerie



Plechý